Zwemvijver voor verkoeling tijdens warme zomers

De zomers worden in Nederland steeds warmer. Afkoeling is dan welkom. Dat kan op verschillende manieren, waarbij airconditioning plaatsen niet de meest ecologisch verantwoorde is. Veel groen in de tuin zorgt verkoeling als ook het planten van bomen die voor schaduw zorgen. Maar ook water zorgt voor een koelte in een tuin.

De zwemvijver is een oplossing die zorgt voor verkoeling voor zowel mensen als de dieren in je tuin. Een zwembad bevat chloor of zout om het water schoon te houden. In een zwemvijver wordt het water d.m.v. een plantenfilter schoon gehouden. Hiervoor moet het plantengedeelte 1/3 van de totale oppervlakte omvatten. Dus voor een vijver van 9m2 moet het plantenfilter minimaal 3m2 omvatten.

Een waterpomp zorgt voor circulatie van het water tussen beide gedeeltes van de zwemvijver. Een UV filter kan bij kleine vijvers en op hele warme dagen een uitkomst zijn.

De vorm van een zwemvijver is naar smaak. Zorg bij een hoge vijverrand voor een survival-trap voor kikkers en salamanders zodat ze toch het water uit kunnen komen.

Onderstaand een aantal foto’s van de verschillende stappen bij de aanleg van een zwemvijver. Dit is een tuin in Best waar ik een ecologisch tuinontwerp heb gemaakt bij een strak ogende woning.

  1. Een gat graven met de gewenste afmetingen
  2. Fundering storten met raster ter versteviging
  3. Beton storten
  4. Muurtje metselen
  5. Vijverfolie leggen (gelijmd)
  6. Vijverrand plaatsen

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.