Tuin ontwerp tekeningen
Tuinontwerpen

Tuinontwerp

Na de inrichting van je huis is de tuin aan de beurt. Een ecologisch verantwoord tuinontwerp houdt rekening met de wensen van de bewoners en biedt tegelijkertijd een habitat voor insecten, vogels en een diversiteit aan planten.

Planten

Bij een ecologische tuin horen inheemse planten. Deze planten komen van oorsprong uit de streek of het land waardoor ze beter zullen overleven. Door een goede mix te kiezen zullen planten elkaar versterken waardoor plaagbestrijding niet meer nodig is. Daarnaast zijn eetbare planten voor mens een dier een must. Fruit, kruiden en groenten gaan prima samen met sierbeplanting.

Dieren

Door bloemen in de tuin te planten trek je vlinders en bijen aan, maar waardplanten zijn ook belangrijk. Deze zijn de voeding voor de rupsen die later vlinders worden. Elke vlinder of bij heeft de voorkeur voor een andere plant, daarom is het belangrijk te variëren met plantsoorten.

Met alleen een vogelhuisje trek je nog geen vogels aan in je tuin. Voeding in de vorm van bessen en zaden en ook drinkwater zijn minstens net zo belangrijk. In de winter schuilen vogels graag in hagen tegen regen en kou.

en de mens

De mens wordt zeker niet vergeten in een ecologisch ontwerp. Naast een loungeplek en eetgedeelte is onderhoudsarm een wens die hoog scoort bij tuineigenaren. In een ecologische tuin bereik je dit niet door zo veel mogelijk te bestraten, maar door bijv. bodembedekkers te planten die onkruid tegen houden. Maar ook door planten op de juiste plek en bodem te planten, zodat minder vaak gesproeid of gesnoeid hoeft te worden.

Aan de slag

De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de tuin, wat je wensen zijn en hoe complex de uitwerking is. Tijdens een gratis intake gesprek bespreken we je wensen en opties. Vervolgens maak ik een aantal schetsen en een moodboard. Daarna volgt een tuinplan met beplantingsplan en nog veel meer informatie voor de aanleg. Ik reken een uurtarief en geef je voordat ik aan de opdracht begin een offerte.

Door een aparte opdracht voor je tuinontwerp houd je vrijheid in je keuze voor de uitvoer. Ben je handig en heb je groene vingers? Dan kan je kiezen om alles zelf te doen. Je kan ook kiezen om alleen de bestrating of de beplanting uit te besteden. Hierdoor bespaar je toch nog een hoop!

Of je besteedt lekker alles uit! Ik werk samen met Roy Kwinten hoveniersbedrijf, van hem kan je een offerte voor de uitvoer van het ontwerp krijgen.

Heb je zin gekregen om je tuin op ecologisch verantwoorde manier aan te passen? Neem contact met me op, dan maken we een tuin waarin mens en natuur in evenwicht zijn.