De koude kas

Heb je al ooit overwogen om een kas aan te schaffen? Nee? Dan doe je dat zeker als je alle voordelen hebt gelezen die ik voor je heb opgesomd.

Voorzaaien
Een koude kas is niet verwarmd. Maar doordat een kas veel glas heeft, warmt het met de zon snel op. Je kan in dan in februari al zaaien en daarmee het seizoen verlengen. Vorstgevoelige planten kunnen pas na half mei naar buiten. In de kas zijn ze dan al voldoende aangesterkt. Maar ook de zomer kan je verlengen. In de kas kan je nog tot en met oktober oogsten. Daarna zijn de dagen te kort. Het aantal uren licht is dan niet meer voldoende voor de meeste planten.

Vorstvrij overwinteren
En dan is de kas het meest gunstige plekje geworden voor vorstgevoelige kuipplanten. Olijf, citroenboom en andere mediterrane planten kunnen er heerlijk overwinteren. Ze genieten hier optimaal van het weinige zonlicht in de wintermaanden.

En voor jou?
Maar ook voor jezelf kan de kas een heerlijk plekje zijn. Zet er een lekkere stoel neer en geniet van een goed boek en kopje thee. Zodra de zon schijnt wordt de kas al snel warm.

In de kas hoopt zich vocht op doordat het warmer is dan erbuiten. Dit vocht kan zorgen voor schimmels. Lucht daarom regelmatig.

Naast kas kan je een regenton plaatsen. Om het water van het dak op te vangen en om te sproeien.

Hoe groot je de kas aanschaft, is afhankelijk van de ruimte die je hebt. Ik heb zelf gekozen voor een kas van 2,5 bij 3,5 meter. Ook in materiaal is alle keus. Deze is van roestvrij staal, met gehard glas en schuifdeuren.

Laat de kou maar komen!

 

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.