Waarom een gezonde bodem in je tuin zo belangrijk is
Een gezonde bodem tegen uitdroging
We gaan de derde hete zomer tegemoet in Nederland. Nederlandse tuinen bestaan maar voor een derde uit planten. Maar juist groene tuinen met een gezonde bodem gaan verdroging en hitte tegen en werken als een spons voor regen.
Een gezonde bodem bevat veel organisch materiaal en bodemleven. Door de grond niet om te spitten of te bemesten en geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken, kan de natuur het werk doen voor de opbouw van een gezonde bodem. Een bodem vol wormen en ander bodemleven is luchtig door de gangen die de beestjes maken. De regen kan dan makkelijk in de bodem zakken. Een grote hoeveelheid organische stof (zoals bladeren, wortels en compost) zorgen ervoor dat de bodem het water vasthoudt.
Bomen dragen bij aan schone lucht, verkoeling en biodiversiteit. Een leuke bijkomstigheid is dat je huis meer waard wordt als er bomen omheen staan!
Hoe maak je de bodem van je tuin gezond?
- Haal stenen uit je tuin en zet er planten voor in de plaats. Zet klimplanten tegen de schuttingen of bouw een pergola;
- Zorg dat de bodem bedekt is met planten. Dat kan door bodembedekkers te planten, maar je kan ook het onkruid dat je uittrekt laten liggen;
- Gebruik geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest;
- Gebruik compost om de bodem te bemesten;
- Ruim het gevallen blad van bomen en struiken niet op in de herfst. Dit is voeding voor je planten en het bodemleven.