De mediterrane tuin in Nederland

Ik heb net een opdracht afgerond voor een mediterrane tuin. Je zou denken dat het geen ecologische tuin is, tenslotte behoort de mediterrane beplanting niet tot de inheemse beplanting. Maar mediterrane planten kunnen goed tegen droogte en de zomers in Nederland worden steeds heter. Je hoeft dan minder te sproeien dan met inheemse planten.

Hier volgen 7 tips waar je rekening mee kan houden bij de aanleg van een mediterrane tuin in Nederland.

1. Vorst

Hoewel de Nederlandse zomers warmer worden, kan de vorst in de winter de planten beschadigen en zelfs doden. Kies daarom voor vorstbestendige planten.

2. Grind

Leg voor een groot gedeelte halfverharding aan zoals grind. De regen kan dan goed weg bij een zomerstorm. Het blijft tenslotte Nederland!

3. Gras

Gras zorgt voor verkoeling. Zorg dat het gras schaduw krijgt zodat je minder hoeft te sproeien. Dat kan van een boom zijn of een pergola. Laat hier een Toscaanse jasmijn of Wisteria tegenaan groeien, die zijn winterhard en geven prachtig geurende bloemen.

4. Kruiden

Plant mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn en salie. Ze kunnen goed tegen de zon en je kunt er heerlijk mee koken.

5. Bloempotten

Kies voor terracotta of witte potten om een mediterrane sfeer te creëren. Agapanthus staat prachtig in een pot. Vergeet de potten niet dagelijks water te geven, ze drogen snel uit.

6. Vormsnoei

De buxusmot heeft in Nederland veel planten aangetast. Er zijn echter veel meer struiken die goed in vorm gesnoeid kunnen worden zoals bv. hulst.

7. Fruitbomen

Een citroen- of sinasappelboom zal het in Nederland niet goed doen. Maar een vijg daarentegen wel. Kies ook hier weer voor een vorstbestendige soort.

Veel mediterraans tuinplezier!

 

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.