Kippen in de stadstuin

Wel of geen kippen?

Je vraagt je misschien af of het wel is toegestaan om kippen in een stadstuin te houden. Dat is van een aantal aspecten afhankelijk: je mag maar één hok per tuin hebben, het moet van hout zijn, maximaal 10 m2 oppervlakte hebben, 2,5 m hoog zijn, tegen een muur of tenminste één meter van de buren afstaan en mag niet in de voortuin worden geplaatst. Ja dus!

Kippen zijn levendige en vriendelijke dieren die de hele dag door scharrelen en leven in de tuin brengen. De kinderen zijn er dol op en de verzorging van de dieren leert hen verantwoordelijkheid nemen, respect tonen voor dieren en zorg dragen voor de natuur. Daarnaast heb je bijna het hele jaar je eigen verse biologische eieren.

Een haan?

Een haan is een prachtig dier, maar bedenk wel:

  • Een kip heeft geen haan nodig om eieren te leggen;
  • De moderne hybride-leghennen broeden zelden hun eieren uit;
  • Een haan kraait (luidruchtig) en zorgt voor meer gekakel bij de kippen;
  • En heeft ten minste vier kippen nodig.

Het hok en de ren

Kippen hebben een binnenruimte nodig om te slapen, eieren te leggen en te schuilen voor regen en kou. Voor drie kippen is 1 m2 het minimum. Het hok mag niet in de tocht staan, zet het hok daarom zo neer, dat de opening niet naar de overheersende windrichting is gekeerd. Super handig voor als je ze op tijd te eten wilt geven is een kleine automatische voederbak. De drinkbak mag onder het hok. In het hok moet ook een strooisellaag komen die maar een paar keer per jaar ververst moet worden.

Een kip moet lekker kunnen scharrelen. Je moet tussen de 2 tot 5 m2 per kip rekenen. Om te voorkomen dat je ren verandert in een modderpoel kan je de bodem bedekken met een 10 cm dikke laag houtsnippers. Zo kom je niet met modderige schoenen uit de ren en het houdt de stank weg. Bovendien kun je de verteerde houtsnippers samen met de kippenmest verwerken in je compostbak. Doe nooit de mest meteen in je tuin, het verbrandt je planten.

Het is natuurlijk super als ze vrij kunnen rondlopen in de tuin, ze eten de slakken op en houden het onkruid weg. Maar pas op: ze zijn dol op jonge plantjes en je grasmat zal sneller kapot gaan. Kippen zijn vogels en kunnen dus vliegen. Kies je voor kippenrassen die niet vliegen dan hoeft de afsluiting maar een meter hoog te zijn. Maak anders de omheining hoog genoeg of  je kan hun vleugels kortwieken.

Zorg dat zowel het hok als de ren zoveel mogelijk in de schaduw staan. Plant een struik of boom die insecten aantrekt en bessen of vruchten geeft. Wat je zelf niet eet is lekkere voor de kippen.

Verzorging

Als je minstens één keer per dag bij je kippen gaat kijken, kan je meteen het water bijvullen en ze te eten geven. Kippen zijn alleseters, je kan ze etensresten geven (ongekruid, geen vis, vlees of kaas en geen citrusvruchten, bananen, kiwi of uiachtigen) en met granen uit de dierenspeciaalzaak bijvoeren. Daarnaast pikken ze van alles uit de tuin. Ze vervelen zich snel en vinden het leuk om te zoeken naar voer.

De kippen wennen aan je aanwezigheid en worden tammer als je ze zo nu en dan oppakt. Je kan ze dan ook meteen controleren op parasieten die zich tussen de veren nestelen. Een stofbad helpt tegen de parasieten en tijdens een zonnebad wordt vitamine D aangemaakt. Ze zijn daarom essentieel voor de gezondheid van je kippen. Het is ook belangrijk om de zitstokken regelmatig op rode vogelmijt te controleren.

Welke kip(penras)?

Wil je vooral kippen voor de eitjes dan is een gewone legkip de beste keus. Alleen tijdens de rui (midden in de zomer of tijdens de herfst) leggen ze niet. Je koopt ze het best in het voorjaar met 18 tot 20 weken, dan beginnen ze meestal te leggen. Ik heb hieronder een aantal rassen uitgelicht die én veel eieren leggen én makkelijk tam te maken zijn, maar er zijn honderden rassen om uit te kiezen!

Klassieke legkip (hollandse kriel)

300 eieren per jaar. Wit, bruin of zwart. Rustige kip die niet veel kakelt (fijn voor de buren).

De Australorp

Gemiddeld 250 eieren per jaar. De kippen komen direct bij je als je het hok binnen loopt en laten zich makkelijk oppakken. Ze worden ongeveer 7 tot 10 jaar oud en leggen ook in de winter door. Ze vliegen nauwelijks. Een ideale kip voor beginners.

De Barnevelder

Legt 200 donkerbruine eitjes per jaar. Net als de Australorp kan de Barnevelder niet vliegen. Dit maakt de kip ideaal om los te laten lopen in een kleine tuin met omheining. De Barnevelder wordt ongeveer 7 tot 10 jaar oud.

Veel plezier met het kiezen en geniet van je kippen!

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.