Ecologisch tuinieren

“Waarin onderscheidt een ecologische tuinontwerper zich van andere tuinontwerpers?” dat is een vraag die mij vaak wordt gesteld. “In biodiversiteit” is dan mijn antwoord. Een ecologisch verantwoord tuinontwerp houdt rekening met mens, dier en planten. Een tuin moet aan de wensen van de bewoners voldoen en tegelijkertijd een habitat bieden voor insecten, vogels en een diversiteit aan planten.

Insecten

Door bloemen in de tuin te planten trek je vlinders en bijen aan, maar waardplanten zijn ook belangrijk. Deze zijn de voeding voor de rupsen die later vlinders worden. Elke vlinder en bij heeft de voorkeur voor een andere plant, daarom is het belangrijk te variëren met plantsoorten.

Vogels

Met alleen een vogelhuisje trek je nog geen vogels aan in je tuin. Voeding in de vorm van bessen en zaden en ook drinkwater zijn minstens net zo belangrijk. In de winter schuilen vogels graag in hagen tegen regen en kou.

Planten

Bij een ecologische tuin horen inheemse planten. Deze planten komen van oorsprong uit de streek of het land waardoor ze beter zullen overleven en minder ziektes zullen krijgen. Daarnaast zijn eetbare planten voor mens een dier een must. Fruit, kruiden en groenten gaan prima samen met sierbeplanting. Door een goede mix te kiezen zullen planten elkaar versterken waardoor plaagbestrijding niet meer nodig is.

Mens

Ook de mens wordt niet vergeten in een ecologisch ontwerp. Naast een loungeplek en eetgedeelte is onderhoudsarm een wens die hoog scoort bij veel tuineigenaren. In een ecologische tuin bereik je dit niet door zo veel mogelijk te bestraten, maar door bijv. bodembedekkers te planten die onkruid tegen houden. Maar ook door planten op de juiste plek en bodem te planten waardoor minder vaak gesproeid of gesnoeid hoeft te worden. Als bestrating kan gekozen worden voor kiezels, schelpen of boomschors, waardoor water goed afgevoerd kan worden in de tuin. En natuurlijk een regenton om overtollig water op te vangen die weer gebruikt kan worden om te sproeien in drogere tijden.

Zo vormen mens, dier en natuur een goed evenwicht.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.