Zomer in de tuin

Is je tuin klaar voor de zomer? Ongeacht welk weer het wordt?

Zeker na een natte lente kijken we uit naar de zomer. Maar de zomer kan zowel heet en droog zijn als in de regen vallen. Ik geef je een aantal tips om je tuin op alle weersomstandigheden voor te bereiden.

Hete zomer

Om je tuin te wapenen tegen hitte moet het water vast kunnen houden. Dat kan het beste door veel groen te planten. Zorg daarbij dat de zon niet op de kale aarde schijnt. Door deze met planten te bedekken droogt het minder snel uit. Bestraat maximaal een derde van je tuin. Tegels houden de warmte vast, terwijl gras voor verkoeling zorgt. En plant een boom of maak een pergola. Die geven schaduw en je hebt meer groen in je tuin.

Natte zomer

Als het tegenvalt is de zomer net zo nat als de lente. Om te voorkomen dat de planten in je tuin verzuipen is het belangrijk dat regenwater goed weg kan. Door een ‘wadi’ te maken, oftewel een stuk in de tuin te verlagen, wordt het water daar naartoe getrokken. Hier kan je planten plaatsen die juist genieten van een vochtige plek. Een wadi geeft het water daarna weer langzaam af aan de grond. Door water van je dak of overkapping naar de wadi te leiden, wordt daarnaast het riool minder belast.Je kan ook je dak beplanten met sedum. Hiermee houd je niet alleen water vast, maar zorg je ook voor biodiversiteit.

In regentonnen kan je ook water opvangen. Deze kan je dan weer tijdens drogere periodes gebruiken om de tuinplanten te besproeien.

Bodembedekkers

Hieronder 3 mooie bodem bedekkende planten die ook nog eens wintergroen blijven.

 

 

 

 

 

 

 

1. Lieve-vrouwe-bedstro (Galium odoratum) zorgt in mei/juni voor een massa aan geurende witte bloemen. Doet het prima in schaduw en halfschaduw plekjes van je tuin.

2. Schuimbloem (Tiarella cordifolia) heeft fijne witte sterretjes in april/mei. Ook deze is geschikt voor schaduw/halfschaduw.

3. Tuingeranium (Geranium Rozanne) heeft een prachtige lila/blauwe tint. Van mei tot en met oktober kan je hier volop van genieten.

Wil je hulp?

Kan je wel hulp gebruiken bij het ontwerp of de beplanting van je tuin? Ik help je met creatieve ideeën en laat de keus voor de realisatie aan jou over. Neem contact met me op, dan maken we samen je droomtuin waar.

Contact