Kunst- of echte kerstboom

Kunst- of echte kerstboom

Welke is de meest duurzame keuze? That is the question.

Een echte boom ruikt heerlijk. Naar buitenlucht en groen. Het oogt natuurlijk. En tegenwoordig niet geheel onbelangrijk, hij is goedkoper. Je kan bomen met kluit bij een biologische teler kopen. Die gebruikt geen pesticiden of kunstmest en houdt rekening met de natuurlijke leefomgeving. Binnen levend houden is wel een hele uitdaging. Eerst in de schuur laten wennen helpt, als ook goed water blijven geven. En als dat lukt, kan hij na de kerst in de tuin worden geplant. Houd wel rekening met de bodemkwaliteit. Naaldbomen houden van zure grond. Je kunt dan dezelfde boom een aantal jaar hergebruiken.

Een andere optie is een kerstboom adopteren. Dit is super handig, want een boom elke keer uit je mooi aangelegde tuin graven en weer terug planten is niet ideaal. En ook huren is tegenwoordig mogelijk!

Zelf ben ik toch maar overgestapt op een kunst kerstboom. De prijs is een stuk hoger dan een echte, maar hij gaat lang mee. Voor de heerlijke geur heb ik een flesje biologische dennegeur aangeschaft. En met ander groen als hulst en eucalyptus heb ik toch een echte kerstsfeer in huis.

Verder heb ik extra op duurzaamheid gelet bij andere dingen, zoals:

  • ledlampjes i.p.v. reguliere kerstboomverlichting;
  • kerstspullen geruild met familie en vrienden;
  • zelf kerstversiering gemaakt;
  • en ik ga duurzame cadeautjes halen!

Fijne kerst!

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.