Genieten van je eigen plukboeket

Je huis vullen met bloemen uit eigen tuin. Hoe leuk is dat? Maak in je tuin een plukborder waar je de hele zomer van kan plukken. Het geeft voldoening en het is duurzaam!

Voor een mooi boeket in huis, het hele jaar door, wordt veel energie verbruikt. De kassen moeten verwarmd en verlicht worden. Maar je kan ook zelf dat boeket maken. Hoe je dat doet leg ik in een aantal stappen uit.

Samenstelling

Een plukbloemenborder samenstellen lijkt op het samenstellen van een boeket. Bepaal eerst wat je eyecatcher gaat worden. Daar omheen komen planten die voor structuur zorgen. En je hebt vullers nodig, planten met groen blad.

Standplaats

Uit welke planten je kan kiezen wordt bepaald door de plek in de tuin waar de border komt te staan: Voor zonplanten is dat minimaal 5, halfschaduw 4 en schaduwplanten maximaal 2 uur zon per dag.

Bloeitijden

Om zo lang mogelijk te kunnen plukken is het belangrijk om naar bloeitijden te kijken. Zeker als je bepaalde combinaties wilt kunnen maken. En ook hoe lang de plant bloeit, om er zo lang mogelijk plezier van te hebben.

Een aantal van mijn favorieten:

  • Zeeuws knoopje – lange bloei en goed te combineren
  • Gipskruid – vuller die ook gedroogd kan worden gebruikt
  • Dahlia – verlengt het seizoen tot en met de herfst

Wil je hulp?

Kan je wel hulp gebruiken bij het ontwerp of de beplanting? Ik help je met creatieve ideeën en laat de keus voor de realisatie aan jou over. Ik geef ook workshops om zelf je tuin te ontwerpen. Neem contact met me op, dan bespreken we wat het beste bij jou past.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.